KOTISIVU MUSIIKKI AVAIMET SISUSTUS VALOKUVAUS HÄÄT VAUVAT  TAIDE   KOIRAT SHOP

w w w . m i a j o k i . c o m  

Sisustus Intro   Kodin sisustaminen   Sisustustyylit    Sisusta viisaasti    SisustuslinkitBlogi

Sisusta koti edullisesti - lopputuloksesta tinkimättä

 

Sisustamisen ja myös puutarhanhoidon maailma on avautunut vuosi vuodelta enemmän myös meillä täällä Suomessa. Koska vietämme niin suuren osan vuodesta sisätiloissa pitkien syys- ja talvikuukausien tähden, on tärkeää, että myös viihdymme kotona.

Sisustukseen voi laittaa pitkän pennin (siis sentin), jos haluaa. Itse valitsin sen edullisemman, mutta samalla mielenkiintoisemman tavan sisustaa. Näin säästimme tuhansia euroja tinkimättä lopputuloksesta. Seuraavassa rahan arvoisia ideoita.

 

Valitsimme markkinoiden edullisimman valmistalopaketin (Älvsbytalon Tuulikki-malli), johon rakensimme itse erkkerin, parvekkeen ja terassin.

TAPETEILLA TUNNELMAA

Parikymmentä vuotta...

tapettimallisto pyöri samaa laimeaa linjaansa, mutta nyt on palattu takaisin menneeseen, rohkeisiin kuva- ja medaljonki-tapetteihin.

Nykyään pelkistetystä pienestäkin huoneesta, saa tapeteilla tehtyä  esim. merenranta maiseman, kaupunkimiljöön tai vaikka kedon tuhansine kukkineen. Valitsin merimaiseman, koska järvimaisema puuttuu vallan luonnollisesta miljööstä.


K U V A S S A: Yläkerran alkovista tuli oleskelupaikka, koska valo tulvii ikkunoista parhaiten siihen. Maisematapetti luo oman historiallisen tunnelmansa. Tapetin linjaa myötäillen kalustettiin koko huone.

Käytimme kuvatapetteja kolmessa eri kohtaa kotonamme. Kaikki mieleisimmät kuosit löytyivät Saksan Ebayltä. Suomestakin niitä kyllä jo saa, mutta laajin valikoima löytyy Saksasta.

Kun valitsee tilaa oleskeluhuoneeksi (missä eniten oleskellaan keittiön jälkeen), kannattaa valita se talon valoisin tila, Hyvä on myös tarkastaa näkymä ikkunasta. Esim. olohuoneen ikkunasta katselee mieluummin taivasta/puistoa/pihaa, kuin naapurin seinää.

Kuvatapetit toimivat hyvin myös työhuoneissa (kaupunkimiljöö), lastenhuoneissa (nalle, kukka, Hello Kitty) sekä kuiva wc:ssä, kun tapetin eteen asentaa läpinäkyvän pleksin eteen.

HUUTOKAUPPOJA...


Pikkuhiljaa...

 keräilin kalustoja huutokaupoista ja kirpputoreilta. Huutokaupoissa piti vain olla kärsivällinen ja rohkea huutamaan, kun haluttu tavara oli vuorossa.

Löytöjä voi tehdä...

 kotoa käsinkin eli netin kautta. Löysin parhaimmistoni kärsivällisesti etsimällä seuraavista :

huuto.net        nettimarkkina.com       keltainenporssi.fi       ostajamyy.com

  SÄÄSTÄ SÄHKÖÄ - SUOJELE LUONTOA

KUVA

Äiti antoi meille kaksi neuvoa, kun rakensimme omaa kotia: tehkää iso terassi ja hankkikaa leivinuuni. Molemmat neuvot olivat jälkeenpäin erittäin hyviksi todettuja. Valitsimme Tiilerin Tytti leivinuunin, joka on syksyt ja talvet kovassa käytössä. Siinä tehdään ruuat, lämmitetään kotia ja voi mikä tunnelman luoja se onkaan pimeinä ja kylminä talvi-iltoina!

Saimme hyvän muurarin, joka teki ammattimiehen tarkkaa jälkeä. Kuori ja sauma sävyä: Tundra, koristeet sävyä Tundra Fenix

Sähkölasku on se josta jokainen talous tuntuu maksavan liikaa. Seuraavassa muutamia ideoita:

Kivilattioilla kannattaa pitää isoja mattoja, jotta lattialämmitystä ei tarvitse pitää aina päällä.

Jos teet remonttia, hanki ihmeessä leivinuuni tai varaava takka. Se maksaa itsensä muutamassa vuodessa takaisin. Leivinuunilla lämmität taloa ja siinä paistat rapeiksi kaikki tavallistakin uunia tarvitsevat ruuat puuroista laatikoihin ja leivonnaisiin.

LUONNONVALO KÄYTTÖÖN

KUVA : Lasiovi päästää valoa kylpyhuoneeseen. Peili moninkertaistaa valon.

Usein näkee, kuinka ikkunoihin on laitettu peittävät verhot. Luonnonvalo on kaunein, mieluisin ja luonnollisin valonlähde, siksi verhojen tulisi vain rajata ikkuna, ei peittää sitä. Kun tarvitset pimennystä, kannattaa hankkia pimennysverho erikseen, jonka saa vedettyä ikkunan eteen tarvittaessa.

Valoa saa ikkunoiden lisäksi myös lasiväliovilla. Lasiväliovi päästää huoneen ikkunan valon läpi toisiin huoneisiin, joka tavallisella väliovella estyisi.

Huom. Kun asentaa lasivälioven wc:seen, lasiruudut kannattaa päällystää esim. rautakaupoista saatavalla läpinäkyvällä kontaktimuovilla, joista löytyy erilaisia kuvioita huurrelasikuviosta hiekkapuhalluskuvioihin. Näin valo pääsee läpi, mutta näkyvyys wc tiloihin estyy.

Myös peilit toistavat ja moninkertaistavat valoa, sekä antavat lisätilan tuntua.

YHDISTELE VANHAA JA UUTTA

Sisustustrendit vaihtuvat usein...

mutta toistuvasti palaamme vanhaan nostalgiseen aikaan. Nyt kun Country-tyyli, Shabby Chic, Nostalgo Paradisos ja Old French Style - tyylit ovat valloittaneet maailmaa, myös 'Matti Meikäläinen' uskaltaa myöntää, että kyllä se vanha vaan on kaunista. Miten sitten uudesta saa ajan patinoiman näköistä, tässä muutamia vinkkejä.

Maalaa valkoisen sävyillä vanhoja tavaroita ja kalusteita, mutta tee se hieman epätarkasti. Laatokoissa ja hyllyjen reunakohdissa pyyhi liika maali pois reunoista liinalla tai paperilla, näin saat lopputulokseen vanhan ajan patinaa.

Peitä modernit kalusteet pitsi ja pellavaliinoilla. Hanki tuoleihin pehmustetyynyt, joissa on takaa sidottavat isot rusetit. Ompelutaito on tässä kohdin hyvä säästö. Uudella liinalla ja pehmusteilla saat pöytäkalustostasi nostalgisen.

Siirrä Valitse jokaiseen huoneeseen maksimissaan neljä sävyä, joita toistat koko sisustuksessa (tavarat, verhot, kalusteet). Ylimääräinen tavara laitetaan kaappeihin pois näkyvistä tai laatikkoihin, jotka voi taiteilla nostalgisiksi.

KUVA

Pesukoneen päällinen saatiin kauniiksi, kun siihen laitettiin valkoiseksi maalattu kukkakori. Kukkakranssin alla on hyvää tilaa pitää piilossa pyykkipussit, pyykkipojat jne.

 


 KUVA:

Lintuhäkki roikkuu kaapinvetimessä katon sijasta. Sireenit koristavat häkin kattoa. Apukeittiön kaapit ruskeat kaapit käsiteltiin valkoisella petsilakalla, joka jättää puun syyt näkyviin.


KUVA:

Apukeittiön lavuaarista sai nostalgisen, kun maalasi sen kerman värisellä metallimaalilla vähän huolimattomasti. Alaputket laitettiin piiloon sinisävyisillä silkkikukilla.

Silkkikukkia voi laittaa kimpussa myös hanan taakse.

NOSTALGIAA VAALEISSA SÄVYISSÄ

KUVASSA:

Helmikorut saivat oivan paikan pyyhetelineestä. Tuoksupussi keskellä luo vanhaa tunnelmaa.

KUVASSA:

Vaatekomero ja pikkuvessa yhdistettiin yhtenäiseksi tilaksi, jolloin unelma pitkästä kylpyhuoneen pöydästä toteutui. Pitkä peili oli luonnollista sijoittaa yläpuolelle ja lamput sivuille. Ovaali malja-allas sai parikseen vesiputoushanan, joka toi modernin silauksen muuten nostalgiseen kylpyhuoneeseen. Hanan kädensijan muoto toistuu kaapiston vetimissä.

KUVASSA:

Sopivat ovet löydettiin Hämeenlinnan ylijäämävarastosta edullisesti (7€-9€/kpl). Ensin leikattiin ja tapetoitiin taustalevyt samalla tapetilla kuin seinät ja kiinnitettiin sitten ovirunkoon, ristikon taakse.

Usein, kun haluamme luoda vanhanaikaisen tunnelman kotiimme, raahaamme paikalle isoäidin tummat lipastot, piirongit ja kalustot. Lopputulos voi olla synkkä jo pelkästään väriensä puolesta.

Ratkaisu tilanteeseen on valkoinen maalipurkki. Valkoisen ja vaalean ruskean sävyt (Vanilja, Kerma, maalarin valkoinen, beige, beessi) tekevät ihmeitä!

Jos et jaksa tyhjennellä mummolan vinttejä, uudelleen paluuta tehnyt Vintage- tyyli on mahdollistanut nostalgisten kalusteiden saatavuuden jo ihan tavallisista kaupoistakin. Paljoa siitä ei enää tarvitse maksaa (esim. Löytöliiteri, Minimani, Halpahalli, Löytötavaratalo). Toki on ihana joskus hemmotella itseään ja käydä löytöretkillä Vintage kaupoissa (kts. likit-sivu). Juhannuksen ja joulun jälkeiset alennusmyynnit ovat oivallista aikaa tällaiseen löytöretkeilyyn.

Kylpyhuonetta ei kaakeloitu, mutta vesiroiskeiden suojaksi pöytälevyä jatkettiin pystylipalla samasta materiaalista. Lisäksi pleksi ruuvattiin kiinni pöytälipan ja peilin väliselle alueelle, jotta vesiroiskeet eivät osuisi seinään.

KUVASSA:

Korkeat laatikostot maalattiin tapettiin sopivaksi. Nostalgiset säilytyslaatikostot ovat hyvä paikka korviksille, rintaneuloille jne. Pienestä kylpyammeesta löytyy harja.

 

KUVASSA:

Niin kylpyhuone kuin muutkin yläkerran huoneet on tapetoitu katon viisto-osuuksia myöden. Tällainen tapa hämää silmää luoden enemmän huonekorkeuden tuntua, kuin mitä sitä todellisuudessa on.

ROMANTTISIA HETKIÄ

 

Romantiikkaa...

voi luoda valaistukset, herkkien sävyjen, pitsien ja ruusujen voimin. Lepotilat ja makuuhuoneet ovat kuitenkin otollista aluetta romanttiselle sisustustyylille.

Ostin Halpalasta englantilaista enkelikangasta, josta anoppi ompeli verhot. Verhonipsujen päälle pujotin kukkamansetit. Kirpparilta löytyi sekä peilipöytä, että rautatuoli, joka sai uuden päällisen roosasta kankaasta. Pyrin kaikissa valinnoissa toistamaan tapettien sävyjä, jotta tunnelma pysyisi harmonisena. Jos tapetti on itsessään jo hyvin esittävä, se ei tarvitse kuin välttämättömät taulut/peilit kilpailemaan huomiosta.

 

Y L Ä K U V A S S A:

Näkymä romanttiseen makuuhuoneeseen

 

A L A K U V A S S A:

Verhojen alla on pimennysverhot, joten sivuverhoja ei tarvitse kiskoa eteen öisinkään.

K U V A S S A:

Vaatekaappihankinta tuli edulliseksi, kun vanhasta kukkasermistä tehtiinkin kaapisto. Sermi sahattiin keskeltä kahteen osaan ja tehtiin keskeltä avattavaksi ja hakasella suljettavaksi kompleksiksi. Lastulevyreunat tapetoitiin samalla tapetilla, kuin seinätkin ovat.

 

K U V A S S A:

Vaatekaapin sivut ja kulmat tapetoitiin kaikki samalla ruusutapetilla.

K U V A S S A:

Sänkykatokset voivat olla hyvinkin tyyriitä (98-190e), joten ajattelin tehdä katoksen itse. Siispä pyöreä seinänaulakko sai puolipyöreän aukon pintaansa, josta pujotin pitsiverhon läpi. Sängyn molemmille puolin kiinnitettiin verhokiinnikkeet, joihin sidoin verhot ruseteilla. Ylimääräinen kangas aseteltiin sängynpäädyn taakse.

K U V A S S A:

Kattorosetit ja pisaralamput ovat palanneet takaisin. Kattorosetit ovat yleensä pyöreitä, mutta tämän löysin Saksan Ebayltä. Maalasin koristeet tapetin pohjasävyllä, niin ne tulevat enemmän esiin.

Kuusihaarainen pisaralamppu oli ihana lahja pastoriltamme Salosta.


K U V A S S A  Y L L Ä:

Vanha isoisän kaappi sai pintaansa kermanvärisen maalikerroksen. Lakka hiottiin alta pois ja maalia sai levittää kolme kerrosta, mutta lopussa liitos seisoo.

K U V A S S A  O I K E A L L A:

Puolipyöreä piironki jäljittelee vanhaa romanttista tyyliä.

K U V A S S A   A L L A:

Rautainen ruusuhyllykkö löytyi Helsingistä Uudenmaakadun butiikista (35,- sopivasti miinus 50%:n tarjous). Ruusulaatikko ja kello ovat Saksan Ebay:lta

K U V A S S A :

Puolipyöreä piironki jäljittelee vanhaa romanttista tyyliä.

VEHREÄÄ ILMAN VIHERPEUKALOA

Oikeat kukat ovat ihania, mutta kiireisille ja hieman vähemmän viherpeukaloa omaaville ihmisille on onneksi myös toinen vaihtoehto: silkkikukat. Jos et ole romanttinen ruusuihminen, tyylikäs vaihtoehto on muratit, orkideat ja viherköynnökset. Niillä elävöität ruukut, lamput, verhot jne.  Silkkikukkia myydään useissa kaupoissa. Ne maksavat enemmän kuin aidot, mutta kukinta on taattu ja niiden siistiminen on helppoa: huuhtele vesivadissa ja laske pyyhkeelle hetkeksi kuivahtamaan - ja taas kukkii!

M I S T Ä  S A A ?:

Pöytälamppu (Anttila), Pitsiverho (Ikea), kaappi (Antiikki Areena), silkkikukat (Meriikka), ruusujen astia (Saksan Ebay)

SUMMA SUMMARUM

 

Kun kokeilet, kierrät, kyselet ja katselet voit löytää unelmiesi kalustoja ja materiaaleja, eikä niitä tarvitse ostaa uusina tai maksaa viimeistä hintaa. Kirpputorit, osto ja myyntiliikkeet ovat mahdollistaneet nostalgisen kulttuurin jokaiselle joka sellaista kotiinsa kaipaa. Luksusta voi tarpeen tullen sitten hankkia pisteeksi ii:n päälle.

Taivaassa on kaikki täydellistä, mutta sitä odotellessa voi luoda edes prosentin siitä ihanuudesta omaan kotiinsa.

      Sisustus Intro   Kodin sisustaminen   Sisustustyylit    Sisusta viisaasti    SisustuslinkitBlogi

 
KOTISIVU MUSIIKKI AVAIMET SISUSTUS VALOKUVAUS HÄÄT VAUVAT  TAIDE   KOIRAT SHOP